Ve Švédsku byly objeveny desítky dříve neznámých petroglyfů

Švédští vědci našli asi 40 starověkých skalních rytin, které mohou být staré až 2700 let. Petroglyfy zobrazují lodě, lidské postavy a zvířata. Většina z nich je vysoká několik desítek centimetrů, ale najdou se i díla několikametrová.

Petroglyfy byly vytesány do žulové skály, která byla kdysi obklopena vodou. Podle vědců to znamená, že je starověcí umělci museli postavit na lodě nebo na led. Objev učinil tým pod vedením Martina Östholma z Nadace pro dokumentaci Bohuslänových skalních rytin.

Region Bohuslän se nachází v západním Švédsku a je známý svým skalním uměním z doby bronzové. V okolí Tanumu bylo dosud objeveno kolem 3000 petroglyfů, roztroušených na ploše přes 50 hektarů. Již v roce 1994 bylo toto místo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Řezby skryté pod mechem

Tým archeologů hledal nové petroglyfy v regionu Bohuslän. Badatelé narazili na skalní stěnu pokrytou mechem. Viděli na něm čáry, které vypadaly jako vytvořené lidskou rukou. Odstranili tedy mech a pak se jejich očím objevily fascinující řezby.

Petroglyfy zobrazují lodě, lidi a zvířata, která mohou být koňmi. Největší ze skalních kreseb zobrazuje loď a je dlouhá čtyři metry. Mnoho dalších petroglyfů je menších, asi 30-40 cm.

Zhotovit podobné rytiny byl náročný úkol. Dávní obyvatelé těchto oblastí naráželi tvrdými kameny do žulové skály, čímž odkryli její bílou spodní vrstvu, a vyřezávali své kresby tímto způsobem. Díky této technice byly petroglyfy jasné a snadno viditelné z proplouvajících lodí a země.

Proč byly vytvořeny petroglyfy?

Vědci si nejsou jisti, proč naši dávní předkové vyráběli podobné sochy. Podle některých teorií mohly sloužit k označení vlastnictví. Význam petroglyfů je také nejasný. Vědci spekulují, že by mohly být záznamem některých příběhů z doby před tisíci lety.

„Pokud byly petroglyfy vytvořeny v relativně krátkém časovém období, mohou vyprávět příběh,“ říká James Dodd, výzkumník z Aarhus University v Dánsku a výzkumného centra Rock Art Underslös ve Švédsku Tanums Hällristningsmuseum. Vědec zdůrazňuje, že některé motivy, včetně vozů, vozů a zvířecích postav, byly vyobrazeny mnohokrát.

Podle odborníků může opakování motivů naznačovat, že petroglyfy představují složitější vyprávění. Zdá se, že studie dalších podobných skalních rytin tuto tezi potvrzují. Jejich přesný význam je však nejistý.

Nové petroglyfy byly objeveny začátkem května tohoto roku a stále se studují.