Jak si připravit dokonalé Caffé Latte doma

Caffé Latte je oblíbený italský nápoj, který si můžete připravit i doma. Tato kávová specialita spojuje silnou espresso kávu s horkým mlékem a jemnou pěnou na povrchu. Příprava Caffé Latte vyžaduje určitou techniku a správné poměry ingrediencí, ale výsledek stojí za to. V tomto článku se dozvíte, jak si jednoduše a rychle připravit skvělé Caffé Latte bez nutnosti profesionálního espressa stroje.

Tipy a triky

Caffé Latte je oblíbený italský nápoj, který si můžete připravit i doma. Aby byl váš Caffé Latte dokonalý, je důležité dodržet pár tipů a triků. Začněte kvalitním espresso kávovarem nebo french pressem pro přípravu silného espressa. Poté zahřejte mléko ve vhodné nádobě na sporáku nebo v mikrovlnce, ale pozor – nepřehřívejte ho! Ideální teplota mléka pro Caffé Latte je kolem 65-70 stupňů Celsius.

Dalším důležitým faktorem je správný poměr mezi espressem a mlékem. Doporučuje se použít stejnou část espressa a mléka, tedy například 30ml espressa a 30ml horkého mléka. Při nalívání do šálku začněte s espressem a potom postupně přilijte horké mléko tak, aby vznikla charakteristická vrstva pěny na povrchu.

Pokud chcete svou Caffè Latte obohatit o další chuťovou nuanci, můžete přidat sirupy jako vanilkový nebo karamelový do sladkosti podle vašich preferencí. Nakonec můžete posypat povrch šálku kakaem nebo skořicí pro dokonalou estetiku.

S těmito tipy a triky si můžete připravit výborné Caffè Latte i doma, které bude zaručeně chutnat jako od profesionálního baristy.

Bez profesionálního espressa stroje k lahodnému Caffé Latté

Přestože je pravda, že profesionální espresso stroj může výrazně zlepšit chuť a texturu Caffé Latté, není to jediná možnost pro přípravu této oblíbené kávové speciality. Existuje několik alternativních metod, které umožňují dosáhnout podobného výsledku i bez drahých a složitých zařízení.

Jednou z možností je použít Moka konvičku. Tato italská klasika funguje na principu tlakování horké vody skrz mletou kávu pomocí páry. Výsledkem je silnější a intenzivnější espresso než u běžného filtrovaného čaje, což je ideálním základem pro Caffè Latte. Stačí jen připravit si mlékem naplněnou pánvičku na vařiči a po nalití espressa do šálku jej smísit s teplým mlékem ve správném poměru.

Další variantou je tzv. French Press metoda. Při této technice se hrubomletou kávu zalije horkou vodou a nechá se louhovat po dobu 4-5 minut. Potom se lisuje filtr dolů, aby oddělil mletou kávu od nápoje. Výsledkem je silnější a aromatické espresso, které lze použít jako základ pro Caffè Latte. Stačí jen přidat teplé mléko a podle chuti i trochu pěny.

I bez profesionálního espressa stroje tedy můžete si doma vychutnat skvělé Caffè Latte. S trochou trpělivosti a experimentování s různými metodami přípravy se dá dosáhnout lahodného výsledku, který bude potěšit vaše chuťové buňky stejně jako ten z oblíbených kaváren.