Důvody proč nám vypadávají vlasy

Vypadávání vlasů je problém, který postihuje mnoho lidí a může být zdrojem velké frustrace. Existuje několik faktorů, které mohou přispět k tomuto nepříjemnému jevu. Jednou z hlavních příčin je genetika – pokud máte ve své rodině historii plešatosti, pravděpodobnost vypadávání vlasů se u vás zvyšuje. Další důležitým faktorem jsou hormonální změny, které mohou nastat například během těhotenství nebo menopauzy. Stres a špatná strava také hrají roli ve ztrátě vlasů.

V neposlední řadě existují i vnější faktory jako nadměrné používání teplých stylingových nástrojů či agresivní chemické ošetření vlasů, které oslabují jejich strukturu a vedou ke jejich padání.

Genetika a hormony: Hlavní příčiny vypadávání vlasů

Genetika a hormony jsou hlavními příčinami vypadávání vlasů. Genetické faktory hrají důležitou roli ve vývoji plešatosti u mužů i žen. Mužská plešatost je často spojena s genem, který způsobuje citlivost na hormon dihydrotestosteron (DHT). Tento hormon postupně oslabuje vlasy a nakonec způsobuje jejich úplné vypadnutí. U žen mohou být geneticky podmíněné vzorce řidších vlasů nebo dokonce plešatosti odlišné, ale také souvisí se změnami hladiny hormonů.

Hormony mají také velký dopad na stav vlasových folikulů a rychlost růstu vlasů. Hormonální nerovnováha může vést k nadměrnému tvorbě DHT, což narušuje normální cyklus růstu vlasu. Například u žen mohou být problémy s štítnou žlázou nebo poruchy endokrinního systému spojeny s nadměrným padáním vlasů.

Hormony tak ovlivňující produkci oleje ve vlasech mohou vést ke zvýšení mastnoty pokožky hlavy a tím pádem k oslabení kořínků a jejich snadnějšímu vypadávání. Je tedy důležité dbát na vyváženou hormonální hladinu a případné nerovnováhy konzultovat s odborníkem.

Stres, strava a vnější faktory: Další důležité faktory ztráty vlasů

Stres, strava a vnější faktory hrají klíčovou roli při ztrátě vlasů. Stres je jedním z nejvýznamnějších faktorů, které mohou vést k nadměrnému vypadávání vlasů. Když jsme pod tlakem a ve stresu, naše tělo produkuje hormony jako kortizol, které mohou ovlivnit růst vlasů. Chronický stres může také vyvolat onemocnění spojená s vlasy, jako je alopecie areata.

Strava je dalším důležitým aspektem pro zachování zdravých vlasů. Nedostatek živin jako vitamín D, železo nebo bílkoviny mohou oslabit vlasy a vést k jejich padání. Je proto důležité zajistit si vyváženou stravu bohatou na potřebné živiny pro správný růst vlasů.

Vnější faktory jako například používání agresivních chemikálií při úpravách vlasů (barvení, trvalá), časté používání horkých stylingových nástrojů (fénování, žehlení) nebo nadměrné namáhání vlasových kořínků při upínání prameny do účesu také negativně ovlivňují zdraví vlasů.

Je důležité dbát na šetrné zacházení s vlasy a minimalizovat jejich expozici agresivním faktorům, aby se předešlo jejich nadměrnému padání.