Jak se zbavit bolestivých aftů v ústech

Afty v puse jsou nepříjemným a bolestivým problémem, který postihuje mnoho lidí. Tyto malé vředy se objevují na sliznicích ústní dutiny a mohou způsobovat potíže při jídle, pití nebo dokonce i při mluvení. Přesné příčiny jejich vzniku nejsou dosud známy, ale existuje několik faktorů, které se domnívají, že k jejich vzniku přispívají. Mezi tyto faktory patří například oslabená imunita, stres či mechanické poranění sliznice úst.

Možné příčiny afty v puse: oslabená imunita, stres, poranění sliznice

Existuje několik možných příčin vzniku aftů v puse, mezi nejčastější patří oslabená imunita, stres a poranění sliznice. Osoba s oslabenou imunitou je náchylnější k infekcím a zánětům, což může vést k tvorbě aftů. Nedostatek vitamínů a minerálů také může ovlivnit stav imunitního systému a zvýšit riziko jejich vzniku.

Stres je dalším faktorem, který může hrát roli při tvorbě aftů v puse. Stresové situace mají negativní dopad na celkové zdraví člověka a snižují odolnost organismu proti různým onemocněním. V kombinaci s oslabenou imunitou se tedy stres stává ideálním prostředím pro rozvoj aftových lézí.

Poranění sliznice úst mohou být dalším důvodem vzniku aftů. Například škrábance nebo řezné rány po jídle ostrých potravin mohou vyvolat podráždění sliznice a následnou tvorbu bolestivých ranek.

Také nedostatečné hygienické návyky, jako je nedostatečné čištění zubů nebo používání tvrdých kartáčků na zuby, mohou poškodit sliznici a přispět k vzniku aftů. Je důležité dbát na správnou ústní hygienu a vyhýbat se potravinám, které by mohly sliznici poranit.

Tipy pro prevenci a léčbu

Existuje několik tipů, jak se zbavit těchto bolestivých aftů a také jak jim předcházet. Prvním krokem je udržování dobré ústní hygieny – pravidelné čištění zubů a používání antibakteriálního ústního vody pomáhá snižovat riziko vzniku aftů. Dále je důležité vyhnout se potravinám, které mohou podráždit sliznici úst, jako jsou například citrusové plody nebo pikantní jídla.

Pokud již máte aft v puse, existují různé léčebné metody, které mohou pomoci zmírnit bolest a urychlit hojení. Jednou z možností je aplikace speciálního gelu nebo masti přímo na postiženou oblast. Tyto produkty obsahující antiseptické látky často obsahujícím benzokain nebo lidokain pro lokální znecitlivění místa s aftem.

Další možnost je oplachování úst solným roztokem – smísit jednu lžičku soli s teplou vodou a opakovaně oplachovat ústa.

Pokud se afty nezlepšují, je vhodné navštívit zubaře nebo lékaře, kteří mohou předepsat silnější léky na bolest a podpořit hojení.