K rychlému odstranění skvrn od boršče stačí jedna věc

Jak se zbavit skvrny od boršče na oblečení, ubrusu nebo koberci? Ačkoli se to někdy zdá nemožné, zvláště pokud se značka objeví na bílé látce, skvrny od bolševníku lze rychle odstranit domácími prostředky, bez drhnutí. Vše, co potřebujete, je studená voda a… chléb. Navrhujeme, jak odstranit skvrny od červeného boršče.

Skvrny od bolševníku jsou častým problémem během prázdnin, ale mohou se objevit po celý rok. Přestože se zdají být obtížně odstranitelné, lze je snadno odstranit pomocí domácích prostředků. I s materiály, které lze čistit pouze chemicky, si poradíte. Nejdůležitější je však reflex – zaschlá, stará skvrna od boršče se odstraňuje o něco problematičtěji.

Vymyje se červený boršč?

Když se vám stane, že dostanete boršč na ubrus, oblečení nebo kuchyňskou utěrku, musíte rychle jednat. Nejjednodušší je odstranit skvrnu, která ještě nezaschla a „vsákla“ do látky. Látku ihned vymáchejte pod tekoucí studenou vodou . Skvrnu nezalévejte vařící vodou.

Studená voda by si měla umět poradit s čerstvou skvrnou a zcela ji odstranit. Můžete dodatečně použít jemný prací prostředek – skvěle poslouží například mýdlo na odstraňování skvrn, dostupné v drogeriích. Potřete jím obarvené oblečení a jemně „masírujte“. Nechte minutu působit, poté materiál znovu opláchněte studenou vodou. Skvrna by měla zcela odstranit.

Jak odstranit červenou skvrnu od boršče chlebem

Pokud skvrna od studené vody úplně nezmizela, můžete zkusit tento starý domácí lék s plátkem bílého pšeničného chleba . Udělejte to před použitím odstraňovače skvrn. Když uvidíte, že voda červenou stopu úplně nesmyla, položte látku naplocho (můžete pod ni dát hadřík nebo kuchyňskou utěrku) a poté na skvrnu položte krajíc chleba namočený ve vodě.

Zní to absurdně, ale chléb velmi snadno absorbuje barviva , takže může pomoci odstranit čerstvou skvrnu. Přitiskněte k látce a nechte asi 10 minut působit. Poté oblečení nebo ubrus vyperte podle návodu na etiketě. Tuto metodu můžete použít i pro tkaniny, které vyžadují chemické čištění.

Jak odstranit staré skvrny od boršče?

Někdy si skvrny všimnete až po nějaké době. co potom dělat? Navrhujeme, jak odstranit již zaschlé skvrny od červené řepy – ukazuje se, že to vůbec není tak problematické.

Hmotu stačí vložit do minerální vody pokojové teploty a nechat přes noc. Na bílé tkaniny můžete přidat i trochu jedlé sody nebo pár kapek peroxidu vodíku . Druhý den potřísněnou látku vyperte jako obvykle. Skvrna by měla být snadno odstraněna. Před vložením oblečení do pračky můžete skvrnu dodatečně přetřít mýdlem na odstraňování skvrn.

Pokud tyto metody na staré skvrny nezaberou a červená značka se přesto nechce sundat, odneste oblečení nebo ubrus do čistírny, kde skvrnu účinně odstraní.

Jak smýt boršč z koberce?

Když si všimnete skvrn od boršče na koberci, reflexy jsou velmi důležité. Nejlepší je začít hned. Metodu můžete použít s krajícem chleba nebo skvrnu bohatě posypat solí. Po nějaké době by měla změnit barvu na růžovou . Poté odstraňte sůl (nejlépe vysát) a dejte další vrstvu. Opakujte, dokud skvrna úplně nezmizí.

U chleba postupujte stejně – když si všimnete, že se již obarvil, zkontrolujte, zda je skvrna pryč. Pokud ne, vložte nový plátek. Pokud po takovém čištění stále zůstávají stopy boršče, můžete použít prostředek na mytí koberců a jako poslední možnost si objednat profesionální úklidovou službu.