Jaký notebook vybrat pro dítě? Najděte nejlepší vybavení pro učení a hraní!

Pokud si myslíte, že je vaše dítě připraveno používat počítač, stojí za to mu pořídit vlastní zařízení na učení a hraní. Toto vybavení batoleti umožní učit se novým věcem, být v kontaktu s přáteli a bavit se. Připravili jsme průvodce, ve kterém navrhujeme, jaký notebook pro dítě vybrat a na jaké parametry si před nákupem dát pozor.

– Notebook bude pro dítě užitečný při domácích úkolech, poznávání světa a komunikaci s přáteli. Díky počítači bude dítě schopno udržovat kontakt se spolužáky nebo mimoškolní aktivity.

– Při výběru notebooku pro dítě věnujte pozornost matici, procesoru, velikosti RAM, typu pevného disku a operačnímu systému daného modelu.

– Rozhodněte se s dítětem, k čemu bude počítač sloužit. Pokud mu záleží na vybavení vhodném pro hry, počítejte s tím při nákupu.

– Před sdílením počítače si s dítětem promluvte o pravidlech používání internetu a informujte je o možných rizicích. Je také dobré nainstalovat antivirový software a rodičovskou ochranu.

První notebook pro dítě školního věku – proč je užitečný?

Téměř každá vzdělávací instituce v Česku má počítačové vybavení, tj. poskytuje svým studentům internetovou laboratoř. Poměrně rychlé zavedení hodin základních počítačových dovedností do škol umožňuje překonat strach a vzbudit zájem u dětí, které mají radost ze svých úspěchů a oceňují užitečnost počítačových dovedností.

Systematické využívání virtuálního světa umožnilo na školách vytvářet třídy s IT profilem, kde je kladen důraz na rozvoj IT a programátorských dovedností. Používání notebooku usnadňuje domácí úkoly, přípravu prezentací pro třídy nebo kontaktování kolegů. Díky základním dovednostem orientace ve virtuálním světě může dítě poznávat nové kultury, zajímat se o zajímavé dění v okolí nebo se samo učit hrát na nástroj pomocí instruktážních videí. Počítač je perfektním řešením pro mladé uživatele, kteří chtějí poznávat svět kolem sebe bez omezení způsobených vzdáleností.

Doba pandemie ukázala, že notebook se může stát základním učebním nástrojem. Ve starších třídách je počítač nezbytný pro domácí úkoly – a to nejen v informatice! Vyplatí se tedy na to dítě zvykat již v dětství.

Nejdůležitější parametry notebooku pro dítě

Při rozhodování o koupi počítače pro vaše dítě stojí za to si s batoletem promluvit o jeho preferencích. Často se stává, že dítě má specifická očekávání, protože mělo možnost využívat mnoho různých zařízení u svých vrstevníků nebo ve škole. Rozhodněte se, zda půjde o nákup pouze pro studium a používání internetu, nebo i pro hry. Jakmile vám model padne do oka, měli byste zkontrolovat jeho nejdůležitější parametry.

Obrazovka

Výběr velikosti matrice závisí na tom, jak staré je vaše dítě. Pro malé děti se vyplatí pořídit počítač s úhlopříčkou mezi 12 a 13,3 palce kvůli tomu, že nebude pro nového majitele neohrabaný a příliš velký. Pokud kupujete počítač pro dvanáctileté dítě, vyplatí se investovat do modelu notebooku s úhlopříčkou displeje 15,6 palce. Usnadní vám to práci před monitorem a nebude namáhat váš zrak. Vsaďte na model s matným povlakem, který zabrání odrážení světla od matrice.

Procesor

Procesor je zodpovědný za výpočty a zároveň výrazně ovlivňuje výkon zařízení. Optimálním řešením pro mladého člověka bude nákup notebooku s procesorem Intel Core i3 nebo Intel Core i5. Poskytnou dostatek energie pro všechny nástroje, které vaše dítě potřebuje.

RAM

Optimálním řešením jsou počítače s RAM od 4GB výše. Díky takovým parametrům může dítě snadno používat mnoho programů a aplikací, aniž by přetěžovalo zařízení.

Disk

Pokud máte na výběr a přemýšlíte mezi dvěma modely, vyplatí se věnovat pozornost tomu, zda počítač, který si chcete koupit, má SSD. Přítomnost této součásti v počítači vašeho dítěte zajistí zařízení mnohem rychlejší provoz a delší životnost zařízení.