Počet zadržených padělků bankovek a mincí c ČR loni klesnul

V Česku bylo loni zadrženo 1980 padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých měn. Meziročně jich bylo o 4856 méně, předloňský počet ale ovlivnila policejní akce, při níž se podařilo zachytit velké množství padělaných eur. Hodnota zadržených padělků byla 2,95 milionu korun, uvedla dnes Česká národní banka (ČNB).
Většina padělků byla na pětistupňové škále hodnocena na čtvrtém, tedy druhém nejhorším stupni. Napodobení ochranných prvků bylo nekvalitní, nebo zcela chybělo.
Třetina případů připadla na padělky v pátém stupni nebezpečnosti, kdy byl například rub bankovky vzhůru nohama, nebo zcela chyběl.

ČNB také zadržela 182 padělaných českých mincí, v předchozích dvou letech přitom žádné padělané české mince neobjevila. “Dostala se nám do oběhu padělaná dvacetikoruna, která je poměrně kvalitně ražena,” řekl Procházka. Podle něj ale většina zařízení na zpracování mincí padělky rozpozná a mohou je poznat i běžní lidé, když okraj hrany vystupuje nad mincovní pole a kvalita ražby klesá od středu ke kraji mince.
Padělatelům hrozí v Česku za zločin padělání a pozměnění peněz až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.