Jarní květiny, které si můžete vypěstovat doma: věděli jste, že tyto druhy nejsou jen pro zahrady?

První jarní květy se mohou objevit již v únoru nebo březnu. Většina z nich vyvine své první květy kolem dubna. Poznejte druhy, které jsou známé zahradním pěstováním, ale můžete je s úspěchem pěstovat i doma – a to nejen v řezané váze! Tyto květiny určitě znáte!

Po šedivé zimě nemůžeme odtrhnout oči od květináčů s barevnými jarními rostlinami. Některé se objevily v květinářstvích, bazarech a supermarketech již koncem zimy, ale nyní je výběr mnohem větší. Nebraňme se jejich kouzlu. Nejsou drahé a jaro a radostná nálada s nimi přijde domů.

První jarní květiny v domě a na zahradě

Brzy na jaře se na zahradě mohou objevit první květy – hlavně ty, které jste zasadili na podzim. Také v obchodech je stále více sazenic, které si můžete vypěstovat jak doma, tak na zahradě. Díky nim se váš byt může proměnit v krásnou rozkvetlou zahradu, i když počasí venku ještě není příznivé. Pak můžete na zahradě zasadit některé z jarních květin.

Nejoblíbenější jsou cibulnaté rostliny s krokusy, hyacinty a narcisy, petrklíče a macešky. Nechybí ani hrnkové hroznové hortenzie, zvonky zvonky, hortenzie a pantofle.  

Jejich trvanlivost závisí do značné míry na stavu rostliny v době nákupu. Ujistěte se, že má zdravé zelené listy.

Pokud je i jeden zažloutlý nebo má skvrny, hledejte další kopii. Vždy je také lepší koupit rostlinu, která má rozvinutou jen část květů a zbytek v poupatech. Dotkněte se prstem země – pokud je suchá, je to signál, že květina může mít poškozené kořeny.

Jarní květiny pro dům a zahradu: hortenzie

Hortenzie je spojena především se zahradou nebo balkonem, ale doma vypustí i bujné barevné květy. Jeho krásná květenství, často až 20 cm v průměru , mohou být bílá, růžová, modrá, karmínová nebo červená. Záleží nejen na druhu hortenzie , ale také na typu substrátu, ve kterém roste.

  • Hortenzie by měla být umístěna na světlém místě, ale ne na parapetu, kde je silné slunce, protože spálí květy a listy. Na druhou stranu v tmavé místnosti květy zblednou a listy zežloutnou a rostlina odumře.  
  • Dokud kvete, zalévejte ji denně malým množstvím vody. Pokud jej zapomenete zalít a listy uvadnou, měli byste květináč dát na 30 minut do kbelíku s vodou. Voda by měla sahat asi 2 cm pod okraj květináče. Poté rostlinu dejte na pár minut do dřezu, aby vypustila přebytečnou vodu.
  • Přihnojujte jednou týdně, nejlépe tekutým hnojivem na hortenzie. Universal na ni nefunguje.
  • Když odkvete, můžete rostlinu i s květináčem vysadit na zahradě a na zimu si ji zase přinést domů. Ne všechny odrůdy jsou mrazuvzdorné.

Jarní květiny pro dům a zahradu: macešky

Myslíte si, že macešky se hodí jen na zahradu nebo na balkón? Ukazuje se, že jsou skvělé i doma, dodávají místnosti jarní, lehký charakter. Hlavičky miniaturních macešek dosahují průměru jen 1,5 cm, ale je jich dost a hezky voní. Květy odrůd maxi dosahují až 13 cm.

  • Vyplatí se zasadit pár keřů do větší nádoby, protože ve skupině vypadají nejhezčí.
  • Dobře rostou na slunci i v polostínu. Dávají přednost chladu před teplem. Neškodí jim ani mráz do -5 stupňů C. Proto si můžete směle ozdobit balkon, terasu nebo postavit květináče s maceškami k cestě od brány k domu velmi brzy .

První jarní květy: petrklíče

Prvosenky neboli prvosenky jsou okrasnou rostlinou, která se může objevit již v zimě. Květy jsou jednoduché nebo dvojité (plné), téměř ve všech barvách duhy, i dvoubarevné, s kontrastním, světlejším očkem. Lze je i zastínit. Nejpůsobivější jsou odrůdy s velkými květy. Prvosenky se cítí dobře na balkonech i na zahradě, i když je lze pěstovat i doma.

  • Nejlépe vypadají v homogenních kompozicích složených z primulí stejné barvy nebo vícebarevných.
  • Zalévejte je 2-3x týdně na stojáka. Po 15 minutách odstraňte přebytečnou vodu, protože kořeny snadno hnijí.
  • Každé 2 týdny krmte hnojivem pro kvetoucí rostliny.
  • Vyplatí se je přesunout na balkon, protože v mrazu si déle udrží svou krásu. Kdo má zahradu, může si na záhon vysadit přerostlé rostliny. Většina odrůd je mrazuvzdorná, takže přežijí zimu a vykvetou na jaře.

Jarní cibuloviny: hyacinty, krokusy, narcisy a narcisy

Cibulovité rostliny si snadno vypěstujete doma, na balkóně i na zahradě. Musíte jim však zajistit vhodné podmínky, zejména velký květináč. Některé druhy květin, např. krokusy, již v některých zahradách odkvetly, jiné (tulipány, hyacinty, narcisy) teprve kvést začínají.

  • Jako všechny jarní květiny i cibulovité rostliny preferují chlad. Na noc je proto dobré vzít je na balkon nebo je umístit k otevřenému oknu. Rozhodně by se neměly nechávat se zapnutým topením, protože rychle uschnou.
  • Je třeba je pravidelně zalévat.
  • Když odkvetou, odstraňte zbytky sušených květů, ale pokračujte v zalévání rostlin, aby cibulky trochu vyrostly.
  • Každé 2 týdny zalévejte roztokem hnojiva, ale více zředěným, než doporučuje výrobce.
  • Když listy uschnou, odneste cibulky do chladné místnosti a v září je vysaďte na zahradu. Na jaře vykvetou. Na záhon můžete vysadit i kvetoucí rostliny vyjmuté z květináčů spolu se zemí.