Ford dokončil přeměnu továrny na výrobu elektromobilů

Automobilka Ford slavnostně otevřela zrekonstruovaný výrobní závod v německém Kolíně nad Rýnem. Ve svém zdejším evropském centru elektromobilů hodlá ročně smontovat čtvrt miliónu plně elektrických bateriových osobních vozů.

Prvním z nich se stane ještě letos model Explorer, což je středně velké elektrické SUV. Z velké části využije techniku vozidel koncernu Volkswagen, které jsou zkonstruované na základě speciální podvozkové platformy MEB.

V příštím roce se uskuteční náběh produkce dalšího modelu, který zatím nemá oficiálně ani jméno. Má jít o sportovní crossover se stejným pohonným ústrojím jako má Explorer. Nejspíše dostane karosérii typu SUV-kupé.

Kolínský závod se stane vůbec prvním celosvětově neutrálním závodem automobilového gigantu Ford. Veškerá spotřebovávaná elektřina vznikne z obnovitelných zdrojů, využije se také biometan.

Jde přitom o tradiční továrnu, v níž se v minulosti montovala řada velmi úspěšných modelů značky s modrým oválem ve znaku. Například se v areálu, který má rozlohu 125 hektarů, vyráběly modely jako Model A, Taunus, Capri, Granada nebo Fiesta. Závod dosud během devadesáti let své existence vyrobil více než 18 milionů vozů.